Spisning til fest
Festmenuen
Menukort
Det er god ide at anbringe et menukort ved hver kuvert ved et festligt dækket bord.
Retterne
De første retter skal være lette og virke pirrende på smagsorganerne, mens stegen er hovedretten. Gemyse og desserten skal efterlade indtrykket af en kulinarisk oplevelse. En selskabsmenu kan begrænses til 3 retter: suppe/fisk, steg og dessert, og i dette tilfælde kan man i en sådan menu anvende ret kraftige og solide retter.
Sæsonvarer
Når en menu sammensættes er det en god ide at tage hensyn til sæsonvarerne.
At sammensætte menuen
Det er som regel en god idé at sammensætte menuen efter, hvilken steg man bestemmer sig for at servere for sine gæster. Denne steg er næsten altid sæsonbestemt. Herefter vil fiskeretten kræve opmærksomhed. Også her gør sæsonen sig i nogen grad gældende. Suppens garniture og den eventuelle grøntsagsret efter stegen må ligeledes afpasses efter hinanden.
Dessertvalget er nogenlunde uafhængigt af den øvrige menu. Dog må frugten i kompot og eventuelt i en dessert ikke være den samme.
Opsummering
1) Menuen indledes med lette, krydrede retter. Stegen og evt. fisken skal betragtes som hovedretterne, mens grøntsagsret og dessert har til opgave at behage smagsorganerne uden at mætte.
2) Menuens retter, de ledsagende saucer og garniturer skal være varierende og fri for gentagelser i såvel farve, tilberedning, smag som i udseende.
3) Menuen bør i enhver henseende rette sig efter sæsonvarerne og så vidt muligt udelukke, at man anvender konserves.
Sådan forløber spisningen
Begynd først når alle har fået
Forretten begynder man først at spise, når alle har fået, med mindre værtinden opfordrer til at begynde.
Anden gang, retten bydes rundt, må man gerne begynde med det samme.
Spisepauser
Skal man holde pause under spisningen, lægger man kniven på tallerkenen med skaftet skråt ned til højre og gaflen skråt ned til venstre.
Når man er færdig med at spise, lægger man bestikket parallelt skråt ned mod højre, og gaflens tænder skal vende opad. Man må aldrig lægge bestikket, så det hviler mod dugen.
Servering
Servering foregår fra højre side, ligesom tallerkenerne både sættes ind og tages ud fra højre.
Fadservering sker dog fra venstre, så man som gæst har god plads til at bruge højre hånd.
Man må godt levne, hvis man ikke selv har øst maden op, men det ser pænest ud, hvis man spiser op.
Man må ikke spise eller drikke, imens der holdes taler eller synges sange.
Tak for mad
Husk at sige tak for mad, når spisningen er færdig.
Værtinden og hendes bordherre er de første, der rejser sig fra bordet. Dernæst går værten og hans borddame.