Start din nytårsaften med manér: Velkomstdrinks til nytår, som falder i god jord hos dine gæster
Nytårsaften er en af årets helt store, tilbagevendende begivenheder, og selvom der er mange forskellige måder at fejre det nye års kommen på, så er det ofte fælles for de fleste, at det bliver fejret på festlig manér i en eller anden målestok.
Uanset om du skal holde den helt store nytårsaften med glimmer, drinks, mange gæster og fyrværkeri, eller om du skal holde et mindre, mere intimt middagsselskab med den nærmeste familie og/eller venner, så er en nytårs-velkomstdrink den perfekte start på aftenen.
Til de festlige begivenheder og arrangementer, som en nytårsaften jo er, er det altid både et stort hit, men også en fin, festlig og formel start på aftenen at servere en velkomstdrink. Derfor går nytår og en velkomstdrink altså også godt hånd i hånd.
Det er som oftest værten for festen, der arrangerer og byder på velkomstdrinken, og velkomstdrinken står som oftest klar, når gæsterne ankommer. Velkomstdrinken er altså det første, der møder gæsterne, foruden værten selvfølgelig.
Med en nytårs-velkomstdrink får man taget hul på aftenen på festlig manér, og som vært får man budt pænt og ordentligt velkommen til sine gæster. Velkomstdrinken har også den fordel, at den kan beskæftige gæsterne, imens du selv ordner de sidste ting i køkkenet, eller selv bliver ordentligt klar til festlighederne på anden vis. Den kan også beskæftige de først ankomne gæster, imens I venter på de andre gæster, som er lige på trapperne.
Velkomstdrinks på nytårsaften er også den perfekte og oplagte ramme om Dronningens nytårstale, hvis I skal være fælles om at se og høre denne først på aftenen, som det er tradition i mange hjem. En velkomstdrink på nytårsaften kan altså have mange fordele, og det handler derfor bare om at finde opskriften på eller købe en god velkomstdrink til din nytårsmenu, og så har du allerede sørget for den perfekte start på aftenen.
Som vært til en begivenhed er der ofte rigeligt at holde styr på, men med lidt planlægning og ny inspiration kan du komme langt. Dette gælder også, hvad angår nytårsaften. Når du skal være vært for en nytårsaften, skal der nemlig både være styr på velkomstdrinken, nytårsmenuen, drinks og cocktails, oppyntning og dit eget nytårsoutfit. Her på siden hjælper vi dig med inspiration til aftenens velkomstdrinks, drinks og cocktails.
Velkomstdrinks til nytår: Opskrifter
Hvis du beslutter dig for at starte dit nytår med velkomstdrinks, er mulighederne mange. Du kan både købe og bestille dine velkomstdrinks til nytårsaften, eller du kan lave dem selv. Hvis du vælger at lave din nytårs-velkomstdrink selv, er det vigtigt, at du tænker på, at den passer til det arrangement, som du holder, og at den passer til den mad, som du serverer.
En velkomstdrink er oftest ikke en særligt stærk drink, da den blot skal fungere som aperitif, altså en lille forsmag og appetitvækker på de festligheder, der venter senere hen. Det kan også hurtigt virke voldsomt for gæsterne at få serveret en stærk drink lige fra start. De stærke drinks kan derfor vente til senere på aftenen, og I kan starte ud med den mere milde velkomstdrink, som oftest har et lavt alkoholindhold.
En velkomstdrink bliver ofte også serveret med en lille snack, som tit hører til i den mere salte afdeling. Det kan for eksempel være en lille skål med saltede nødder eller rodfrugtchips.
En velkomstdrink er ofte også mild, fordi den er lavet sådan, at alle kan være med, uanset om man er kørende senere på natten, ikke normalt er til at drikke alkohol, eller selvom man ikke bryder sig om den stærke smag af spiritus. En velkomstdrink skal være inkluderende, samle gæsterne og give gæsterne noget at være fælles om fra start.
Hvis der deltager børn, gravide eller andre gæster til festen, som slet ikke drikker alkohol, er det også god stil fra værtens side at sørge for at lave et par velkomstdrinks uden alkohol, så alle kan være med. Det er nemlig træls allerede fra start at føle sig uden for festlighederne og fællesskabet. Husk, at du også kan tage forbehold for eventuelle børn blandt dine gæster i aftenens menu, så både menuen og aftenen byder på noget, som alle kan lide, på årets sidste dag.
En velkomstdrink bliver ofte serveret i høje glas og indeholder ofte bobler af den ene eller anden slags. En velkomstdrink består nemlig ofte af en mousserende vin, rosévin, hvidvin eller spiritus, som er blandet op med sodavand, saft eller juice. Hvis du vælger en vin eller spiritus uden bobler, kan du tilsætte boblerne i kraft af sodavand eller danskvand. Hvis din vin eller spiritus derimod indeholder bobler, kan du enten tilsætte sodavand, danskvand, saft eller juice.
Nedenfor ser du to eksempler på opskrifter på velkomstdrinks til nytår, som er velegnede til de fleste typer fester og festmenuer. Det er ofte en god idé at lave én stor cocktail og derefter fordele den i det rette antal glas. På den måde får du et ensartet resultat, og det er på den måde også nemmere at styre blandingsforholdet, når man arbejder i et større størrelsesforhold.
Nedenfor kan du se opskrifter på to velkomstdrinks, som er oplagte til en velkomstdrink på nytårsaften.
Velkomstdrink til nytår: Rosé Aperol Spritz
Du skal bruge:
- 3 dele rosévin
- 2 dele Aperol
- 1 del danskvand
- 1 skive appelsin per drink
- Isterninger
Sådan gør du: Fyld isterninger i alle dine glas, miks rosévin og Aperol i en skål eller mixer, hæld din blanding af rosé og Aperol på høje glas, top af med danskvand, og pynt med appelsin og eventuel anden pynt. Server, når dine gæster ankommer.
Velkomstdrink til nytår: Hyldeblomst Bellini
Du skal bruge:
- Hyldeblomstsaft (ikke fortyndet med vand)
- 1 cl vodka per drink
- Mousserende vin eller champagne
- Isterning
Sådan gør du: Hæld en smule hyldeblomstsaft i bunden af dine glas, tilsæt 1 cl vodka, og top af med mousserende vin eller champagne. Pynt med mynteblade.
Tip: Det er ikke nødvendigt at plukke myntebladene af stilken. Stik blot hele stilken med bladene ned i glasset. Det giver både et mere æstetisk godt look, og så slipper gæsterne for at få de små blade i munden.
Tip: Denne drink skal serveres med det samme, og den kan ikke laves i en stor bowle først, da boblerne fra den mousserende vin ellers vil gå ud, og smagen derved vil blive fad.
Tip: Hvis du vil lave en alkoholfri variant, kan du droppe vodkaen og skifte champagnen eller den mousserende vin ud med danskvand eller lime-sodavand.
Nytårscocktail: Skab en rød tråd til aftenen, og brug ingredienserne fra dine velkomstdrinks
Aftenens nytårscocktails serveres oftest først senere på aftenen. Det kan være imellem retterne, det kan være under desserten eller til de festlige begivenheder efter maden.
Du kan planlægge det således, at du genbruger mange af dine ingredienser fra din velkomstdrink i din nytårscocktail. På den måde slipper du for at have en masse halvtomme flasker og ingredienser stående efter festen, du sparer penge på omkostningerne af indkøbene, du får harmoni i smagene og skaber en rød tråd. Du kan også nemmere bevare overblikket, hvis ikke du skal gabe over alt for meget, og på den måde får du mere overskud til dine gæster.
En nytårsdrink må gerne være ekstra festlig med pynt og glimmer, da det ofte er temaet for mange nytårsaftener, uanset om man er til et lille eller større arrangement. Sørg for at servere dine nytårsdrinks i fine glas, med et festligt sugerør eller anden pynt og isterninger. I mange supermarkeder og forretninger kan du op til nytårsaften købe pynt til dine nytårsdrinks.
Vi har også samlet inspiration til to drinks til nytår, så du kan komme i mål med en festlig og uforglemmelig nytårsaften for dine gæster. Opskrifterne lægger op til, at du genbruger flere af ingredienserne fra din velkomstdrink.
Nytårsdrinks-opskrifter: Inspiration til drinks til nytårsaften
Til de fleste nytårsaftener hører nytårsdrinks, og hvis du mangler god inspiration til, hvilke drinks til nytårsaften du kan lave, så kan du finde opskrifter på to lækre nytårsdrinks nedenfor.
Nytårsdrinks-opskrifter: Hyldeblomst mojito
Du skal bruge:
- Gin
- Hyldeblomstsaft (ikke fortyndet med vand)
- Tonic water
- Usprøjtede citroner eller lime i skiver
- Mynteblade
- Rørsukker
- Isterninger
Sådan gør du: Fyld is i dine glas, tilsæt 1 teske rørsukker, fyld bunden med hyldeblomstsaft, tilsæt gin efter smag (cirka 2 cl), top af med tonic water, pynt af med mynteblade og skiveskåret, usprøjtet citron.
Tip: Pluk ikke myntebladene af stilken. Sænk blot hele stilken inklusive blade ned i drinken. Så slipper gæsterne for at få blade i munden, og det giver også et æstetisk flottere resultat.
Nytårsdrinks-opskrifter: Aperol Spritz
Du skal bruge:
- Aperol
- Mousserende vin
- Isterninger
- Usprøjtet appelsin i skiver
- Eventuelt danskvand
Sådan gør du: Fyld is i dine glas, miks Aperol og mousserende vin i en skål eller kande. Blandingsforholdet skal være 50/50. Top eventuelt af med lidt danskvand, hvis du vil have en mildere smag, og pynt af med appelsinskiver. Din Aperol Spritz er nu klar til servering.
Vores idéer til drinks til nytårsaften gør sig også godt som tilbehør til 90-årsfødselsdag og ’Vær velkommen’, som mange danskere har tradition for at se nytårsaften senere på aftenen, lige inden og lige efter klokken slår midnat. Sørg for at lave din nytårsdrink til dig og dine gæster i relativt god tid, så du ikke står i køkkenet og mikser drinks, når klokken slår midnat.
Dæk et smukt nytårsbord: Sæt prikken over i’et med de sidste detaljer
Når du bruger lang tid på at planlægge din nytårsaften og både ønsker at servere en god velkomstdrink og lækre drinks til nytårsaften, så ville det være ærgerligt ikke også at dække et smukt nytårsbord. Et fint opdækket bord sætter nemlig prikken over i’et og sætter for alvor rammen om den nytårsfest, som du holder.
I virkeligheden kræver det ikke ret meget at pynte et fint nytårsbord, og du kommer i rigtig mange tilfælde langt med en dug, den klassiske nytårspynt, som du kan købe i de fleste supermarkeder, et par fine glas og nogle festlige servietter.
Du kan købe serpentiner, glimmer, glitrende bordbomber, servietter og ofte også en festlig dug i dit lokale supermarked op til nytårsaften. Du kan også købe en pakke stjernekastere, som kan pryde dine nytårscocktails, når du serverer dem. Stjernekastere i drinks er en gammel klassiker, og selvom det måske er en slidt idé, så er den alligevel festlig og går rent hjem hver gang.
Lav en festlig playliste, og gør dig klar til en festlig aften
For at nå helt i mål med festen skal musikken selvfølgelig være i orden, og derfor kan du passende sætte dig ned og lave en festlig playliste til din nytårsaften. Som den gode vært kan du tage udgangspunkt i dine gæsters musiksmag. Måske ved du allerede, hvad dine gæster kan lide, eller også kan du bede dine gæster sende dig en liste med fem sange, som de er vilde med, og som du på forhånd kan tilføje til listen.
Med playlisten kan du også sætte et særligt præg på festen. Du kan vælge musik fra et særligt årti, fra dengang du og dine gæster mødte hinanden, fx da I gik i gymnasiet sammen, du kan også lave en playliste, der består af soundtracks fra store filmklassikere, eller du kan lave en playliste med gamle danske hits. Mulighederne er mange.
Du kan med fordel lave to playlister. En playliste, som er egnet til, når dine gæster ankommer og til afspilning under maden, hvor musikken ofte skal være lidt roligere og i et lavere tempo, samt en anden playliste, som er velegnet til fest og dans senere på aftenen.
Hvis du lader dig gribe helt af stemningen, når du går i gang med at lave dine playlister, kan du også lave en musikquiz. En quiz eller et andet spil er altid et hit til fester, og de fleste festende gæster elsker at deltage i små lege, udfordringer og spil i løbet af aftenen. Musikquizzen kan være en del af underholdningen mellem retterne, eller I kan starte med musikquizzen, når I er færdige med maden, som opvarmning til den helt vilde fest.
Du kan også uddelegere ansvar for at lave en playliste eller en musikquiz til en af dine gæster, hvis du i forvejen har rigeligt at se til som vært til festen med velkomstdrinks, cocktails og drinks.
Huskeliste til dig, der skal være vært på nytårsaften
Vi har opsummeret indholdet her fra siden og giver dig her en huskeliste til, hvad du skal være opmærksom på og have styr på, når du skal være vært på nytårsaften:
- Velkomstdrinks
- Nytårsmenuen
- Nytårsdrinks og cocktails
- Pynt
- Nytårsbordet
- Musik og eventuelt en musikquiz.
Det vigtigste er selvfølgelig også, at du husker at nyde aftenen og alt dit arbejde med at planlægge aftenen. Hvis du synes, det er for stor en mundfuld at arrangere hele aftenen selv, kan du alliere dig med en medarrangør, så I kan hjælpes ad med planlægningen og klargørelsen op til festen.
Du kan også uddelegere flere af opgaverne til dine gæster, så du ikke står med hele ansvaret selv. Nogle mennesker nyder at planlægge, arrangere og klargøre til en fest, mens andre ikke har samme tilfredshed ved det. Begge dele er mere end okay, og du skal finde den måde, som passer bedst til dig. Det er nemlig også vigtigt, at du nyder festen lige så meget som dine gæster.